Thursday, April 21, 2011

Mudah Tak nak lulus add math?

NAK LULUS ADD MATH?
Berdasarkan pengalaman 15 tahun mengajar Add math..ni la petua yang SAYA gunakan untuk pelajar aku yang lemah untuk lulus addmath..nak lulus add math bukanlah susah sangat tapi nak score A+ mungkin payah sikitlah (berdasarkan pengalaman pelajar PMR yang dapat C dan D matematik pun nak ambil Add Math jugak)


Kertas 1

Kertas 1 ada 25 soalan yang wajib dijawab..biasanya pattern soalan hamper sama setiap tahun.

Soalan no.1 biasanya dari Topik 1-Function

Soalan no.2 Topik 2-Quadratic Equation

dan seterus-seterusnya lah...(ada juga yang keluar lebih dari 2 soalan)




Empat Chapter ini (biasanya tak keluar dalam Paper 1sebab chapter ni soalan pilihan Paper 2)

-Solution Of Triangle –boleh ulangkaji waktu cuti selepas tingkatan 4

-Index Number- boleh ulangkaji waktu cuti form 4

-Motion Along A Straight Line – byk sekolah harian tak ajar

-Linear Programming- mudah, tetapi mudah hilang markah


Tips

1. Jangan tinggalkan kosong- jawab semua soalan sebaik mungkin mengikut kemampuan

(sepatutnya tiada masalah untuk soalan awal kerana beberapa chapter telah diajar dalam matematik moden juga. Seperti statistic dll.)



2. Gunakan scientific calculator yang ada mode equation (dicadangkan Casio MS570)-fungsinya mudah

- bertujuan untuk menyemak factorization dengan mudah kerana factorization untuk quadratic equation

digunakan dalam banyak soalan(*tapi awas-markah tidak diberikan sekiranya jalan kerja tidak ditunjukkan-

(calculator untuk tujuan penyemakkan)

- untuk mencari nilai binomial probability distribution -nilai X dengan lebih mudah tanpa menggunakan buku sifir

4 angka (walaubagaimanapun buku sifir disediakan semasa peperiksaan



3. Markah yang diperuntukkan ada dinyatakan dihujung setiap soalan..yang terdiri dari 2,3 dan 4 markah. Jawab soalan berpandukan markah yang diberi.



4. Formula telah diberikan di hadapan kertas soalan..(hampir semua formula)..walaubagaimanapun ia akan menjadi hiasan saja kelau anda tidak tahu menggunakan atau tidak tahu makna2 simbol..penting untuk anda "mesra" dengan formula-formula ini dengan membuat seberapa banyak latihan



5. Sekiranya ada dinyatakan dalam soalan contohnya : Without using scientific calculator..maksudnya anda diminta untuk menunjukkan jalan kerja penuh untuk menjawab soalan itu..walaubagaimanapun..anda boleh menggunakan mesin kira untuk tujuan semakan..



6. Pastikan anda mendapat sekurang-kurangnya 25markah (30/80) untuk kertas 1

7. Secara amnya Kertas 1 sangat membantu anda untuk lulus Add Math..pelajar yang biasa mendapat markah (60/80 dan ke atas) biasanya boleh mendapat A untuk Add Math, semasa SPM sebenar..(mengikut pengalaman)

Kertas 2

Terdapat 3 Bahagian soalan dalam Kertas 2..Bahagian A, B dan C (semua sekali 15 soalan..wajib jawab 12)

Anda wajib menjawab semua soalan Bahagian A ((40 markah)
pilih 4 daripada 5 soalan Bahagian B (40 markah)
pilih 2 daripada 4 soalan Bahagian C (20 markah)

sekiranya anda sangat lemah dalam add math pastikan anda fokuskan kepada soalan2 berikut
Bahagian A -silmultionous equation (biasanya 5 hingga 6 markah-semak factorization guna scintific calculator anda)

Bahagian B- Linear Law (biasanya soalan no 7) (buat jadual (sekurang-kurang nya dua tempat perpuluhan )dan
plot graf-5markah..jawab soalan 5 markah)

Trigonometric Functions (cuba buat graf trigo kerana graf trigo tidaklah sesusah yg selalu
digambarkan)

Probability Distributions -pattern soalan biasanya sama saja

Bahagian C - bagi pelajar saya.. saya menyarankan mereka memilih tajuk Index Number dan Solution Of Triangle
untuk bahagian ini..kerana..Index Number adalah topik yg mudah..dan solution of triangle juga
tajuk yg tidak terlalu sukar..berbanding dengan Linear Programing(mengambil masa untuk
menjawab..mengintepretasi soalan kepada graf)..Motion Along a Straight Line (perlu mahir tajuk
differentiation dan integration..dan pelajar selalu tidak dapat menafsir tajuk dengan baik untk topik
ini)

# PERHATIAN-Untuk Bahagian B soalan-soalan dari topik lain yang selalu diuji ialah Coordinate Geometry, Statistic, Circular Measures, Vector, Differentiation dan Integration

Daripada cadangan saya tadi anggaran markah untuk topik2 terpilih tersebut ialah 70/180 (jumlah kertas 1 dan 2) peluang untuk anda lulus adalah sangat cerah sekali..jika anada dapat menambah 10 markah lagi..peluang untuk kredit berada di depan mata)

(1.Segala cadangan di atas adalah atas pemerhatian dan pengalaman (kursus teknik menjawab) yang telah saya ikuti@alami sendiri..sekiranya anda mempunyai guru2 pakar yang dapat memberikan ilmu atau strategi menjawab yang lebih baik saya sangat mengalu-alukan anda berkongsi dengan saya

2. Sekiranya anda telah pun mempunyai strategi menjawab yang lebih baik...dan cadangan di atas tidak memberikan banyak input malah mengelirukan..ABAIKAN SAJA

3. Sekiranya anda rasa ia membantu dan memerlukan lebih dari yang ditulis diatas anda boleh bertanya - akan saya jawab sekiranya mampu..InsyaALLAH)

Testimoni
Sofwah Hayati alhamdulillah
dapat 8a3b
addmath dapat a-
alhamdulillah
tak sangke pun
terima kasih la ckgu tolong ajar


Syafiqah Raduanwslm..
terima kasih byk2 ckg..saya dapat a
ckgu yg byk tolong sy...
terima kasih ckgu..
sy hargai ilmu ckgu tuh..


Zulfahmi Ahmad
salam
terima kasih cikgu, saya A+
byk bg tunjuk ajar ps saye
cikgu tolong doakan sy dpt sambung balajar kat tmpt yg terbaik

1 comment: